Gårdsgrus – och olika saker man kan göra med den

Gårdsgrus är utmärkt för att fylla uppfarter, parkeringsplatser och liknande med och det finns flera olika typer och storlekar att välja bland för ändamålet. Grus kan även användas till andra roliga saker hemma på gården, så som underlag på en grillplats eller för att skapa dekorativa gångar i trädgården.

Fylla upp parkering och infart

Gårdsgrus används i dom flesta fall på parkeringar, infarter och liknande och det är ett passande och lättskött material för ändamålet. Dessutom ser det dekorativt ut och håller gräset borta om man varit noggrann med förarbetet innan det är dags för gruset att komma på plats.

Grusbeläggning på gården

Härliga gångar i trädgården, eller ett säkert underlag på en mysig grillplats. Gårdsgrus kan användas till mycket och detta är två, lite roligare exempel. För att göra gångar eller liknande så är det, precis som på en parkering, viktigt att man gör ett bra förarbete om man vill slippa ogräset som annars gärna tar sig upp både här och där.

Nästan oavsett vad gruset ska användas till ser förarbetet ut såhär:

  • Gräv bort gräsmattan
  • Lägg på en markduk
  • Fyll på med grus

För byggprojekt

Vanligt gårdsgrus kan också användas till olika typer av byggprojekt och ett vanligt sådant är altanbygge. Ska man bygga en altan vill man inte heller här besväras av gräs och ogräs som tittar upp i springorna och därför kan man lägga ett rejält lager grus under. Gruset är dessutom dränerande vilket är ett stort plus om man bygger en altan direkt intill huset.

För att lägga grus under en altan (eller vid andra byggprojekt) är det vanligt att även här gräva bort gräsmattan och lägga på en markduk, innan det är dags för gruset.

Hur får man tag på gårdsgrus?

Att få tag på gårdsgrus är inte särskilt svårt och man behöver i dom flesta fall heller inte oroa sig för hur man ska få hem det till gården. Och nej, man behöver inte lasta bilden full med hinkar – köper man större volymer går det nämligen att få gruset hemkört – antigen på flak eller i stora och rejäla byggsäckar, beroende på mängd.

Det finns flera leverantörer av grus och det enklaste sättet att hitta en är att söka på internet för att hitta en passande sådan.