FAQ – Byta fönster i Uppsala

Behövs bygglov? Gäller ROT-avdraget? Vad kostar det? Här presenteras några av de frågor som kan uppstå när det är dags att byta fönster. Många är generella medan vissa är specifika för just Uppsala.

Måste jag söka bygglov och i så fall var?

I vissa fall behöver bygglovs sökas inför att man ska byta fönster i Uppsala. Detta framförallt inom detaljplanerat område samt om bytet innebär att bostaden ändrar karaktär. Vad som menas med ”ändrad karaktär” är däremot en tolkningsfråga som avgörs handläggarna inom Uppsala Kommun. Det bästa är därmed att alltid fråga i förväg.

Hur lång tid tar ett fönsterbyte?

Att byta fönster tar mellan en och tre dagar. Det beror både på komplexiteten samt på hur många fönster som ska bytas på samma gång. Många företag sätter upp en karta hos kunden som visar arbetsprocessen. Därmed kan de följa med steg för steg och se hur nära det är till att allt är klart.

Hur hittar jag ett seriöst företag i Uppsala?

Det viktigaste är att kontrollera att företaget har F-skatt samt goda referenser. Uppsala, med omnejd, har haft problem med oseriösa hantverkare (främst inom takläggning) och som kund ska man aldrig teckna avtal med ”dörrknackande” företag.

  • Kontrollera hur länge företaget funnits via Allabolag.se
  • Se efter referenser på hemsidan, social media, Google osv.
  • Hör med vänner om de kan ge referenser

Vad gäller för ROT och fönsterbyte?

ROT-avdraget får användas vid ny- och ombyggnationer. Att byta fönster hamnar inom denna kategori vilket innebär att 30 % av arbetskostnaden kommer dras av via ROT-avdraget. Däremot betalas alltid fullt pris för det material som används. Som kund kan det därmed vara smart att först kontrollera hur stor summa som finns kvar inom ROT-avdraget innan en order läggs. Enkelt gjort genom att logga in med Bank-ID på Skatteverkets webbplats.

Kan ett rekommenderat företag i Uppsala även byta fönster i Stockholm?

Både ja och nej. Det beror främst på hur stort projektet är. Det är inte ekonomiskt försvarbart för ett företag att åka från Uppsala till Stockholm för att enbart byta ett enda fönster. Är det däremot ett stort projekt som tar ett flertal dagar kan de eventuellt vara intresserade. Ett företag i Uppsala anger exempelvis på sin webbplats att de kan byta fönster i Västerås, Stockholm och Uppsala.