Vad du ska tänka på vid köp av trappräcke

Ett trappräcke i eller utanför ditt hem är så mycket mer än en detalj eller för vissa ett nödvändigt ont. Utan det är så mycket mer. Detta oavsett vart det placeras, till exempel i trappan mellan två våningsplan eller nerför en slänt i din trädgård. För det kan givetvis finnas både inomhus såväl som utomhus. Fördelarna med ett vackert trappräcke är flera:

  • ger ditt hus ett lyft
  • kan förändra husets utseende
  • gör hemmet säkert

Främst handlar kanske ett trappräcke om att det kan förhindra att någon ramlar ner från trappan. Du ska därför tänka på att köpa ett räcke i rätt höjd. Det ska vara minst 0,9 meter om det avser räcke på ett trapplan. Om våningshöjden (från golv till tak) är mer än 3 meter ska räcket vara minst 1,1 meter.

Inför köp av trappräcke

Innan du ska köpa ett trappräcke behöver du ta vissa saker i beaktande. Främst handlar det om du ska använda räcket utom- eller inomhus eftersom väder och vind har en stor inverkan.

Inomhus

En sak du kan tänka på om du ska använda trappräcket inomhus är hur tåligt det måste vara. Du kanske till exempel har barn eller vet att någon kommer att rycka i räcket eller på annat sätt belasta det hårdare än normalt. Då bör du välja ett räcke i ett slittåligt material som till exempel smide. För övrigt kan du välja det material, färg och design som passar din smak. Du kan till exempel välja detaljer i annat material som till exempel trä eller läder.

Utomhus

Om du ska ha trappräcket utomhus bör du välja ett material som tål det väder som vi har i Sverige. Om du till exempel väljer ett i obehandlat trä kan det snabbt bli svagt då hållbarheten är betydligt sämre än andra material. Ett räcke i smide har lång hållbarhet, hög kvalité, är stadiga och är nästintill underhållsfria.

Oavsett om du ska ha ett trappräcke för inomhus eller utomhus kan du själv påverka utformningen. Du kan alltså få en helt unik och exklusiv design på ditt räcke.