Totalrenovering av olika rum – moment och tidsåtgång

En totalrenovering innebär i princip att man renoverar ett rum från golv till tak och det finns framför allt två olika rum i en bostad där man ofta gör på detta sätt – kök och badrum. Att vara utan både kök och badrum under tiden som renoveringen pågår kan såklart vara besvärligt och inför ett sådant projekt kan det vara skönt att veta ungefär hur lång tid det kan komma att ta. Nedan följer några exempel.

Totalrenovering av kök

Ett rum där en totalrenovering ofta är aktuell är i ett kök. Även om man egentligen bara är ute efter att byta till exempel stommar och luckor är risken stor att man även behöver göra något åt både golv och väggar efter att man rivit ut det gamla köket. Det kan såklart också vara så att man verkligen önskar ett helt nytt kök, från golv till tak och kanske med ny planlösning, och då är det verkligen en totalrenovering som är aktuell.

Ett sådant projekt innefattar många olika moment – att riva ut det gamla, att fixa ytskikt så som väggar, att montera stommar samt att installera vatten och el. I ett klassiskt lägenhetskök, som ofta är av mindre storlek, får man räkna med att en sådan renovering tar minst två veckor. I en villa av normalstor storlek tar det ca 20 dagar men det beror förstås helt på hur stort köket är och hur omfattande renoveringen kommer att bli.

Badrum/WC

Badrum och WC är inte samma sak – skillnaden är att i ett badrum finns fasta golvbrunnar till exempelvis dusch eller bad och i en WC finns toalett och handfat. En WC är alltså i regel betydligt mindre och en totalrenovering där är vaken lika omfattande eller tidskrävande. Enligt exemplet tar det ungefär 10 dagar medan ett badrum kan ta så mycket som 21 dagar eller mer.

Även momenten skiljer sig eftersom det finns speciella krav på våtrum – vilket en wc i regel inte är. Två saker som behövs i ett badrum, men inte i en WC är:

  • Fuktspärr
  • Tätskikt

Oavsett totalrenovering av badrum eller wc är några av momenten lika – det gamla ska rivas och nya yt-, och eventuellt tätskikt ska på. Därefter kan det tillkomma installationer med både vatten och el och sist men inte minst ska inredningen monteras. Observera att alla exempel med tidsåtgång är beräknade med att hantverkare gör allt jobb.