Ribbvägg– för hemmets estetik och funktion

Om man går i husköpartankar eller renoverar sitt hem kanske man funderar på hur man ska lösa funktion och design. Har man barn är det viktigt att tänka på att använda sig av mycket möbler som absorberar ljud. En ribbvägg är den perfekta detaljen för att fånga upp ljud i hemmet och bidrar dessutom med snygga detaljer och förbättrar helhetskänslan i ett rum.

Vad är en ribbvägg?

En ribbvägg kan användas på många olika sätt men bör användas inomhus. En ribbvägg kan även kallas för en akustikpanel på grund av dess ljudabsorberande natur.

  • En ribbvägg kan sättas upp i vardagsrummet och det vanligaste alternativet är att man sätter upp den direkt på väggen. Ribbväggen lyfter rummet och förbättrar akustiken på ett helt otroligt sätt med hjälp av den bakomliggande akustikfilten. I stället för en kall och vit vägg ger träfärgerna en varm ton. På väggen kan man även sätta upp en TV eller annan konst.
  • Genom att sätta upp en ribbvägg i matsalen ger man rummet en snygg detalj men bidrar även till en behagligare samtalsvolym. Om man ofta har vänner över eller har familj kommer detta att påverka hörseln positivt då det ger ett behagligt samtalsklimat.
  • Hallen är också en fantastisk plats att sätta upp en ribbvägg på. Det första intrycket man får av ett hem är hallen och ribbväggen ger en känsla av lyx. Genom att sätta upp krokar på ribbväggen kan man hänga upp kläder och väskor. En ribbvägg medför en extra touch i rummet och bidrar till den stilrena skandinaviska designen.
  • På ett företag kan en ribbvägg vara den perfekta lösningen. En ribbvägg lyfter känslan av lyx i receptionen och skapar ett behagligt arbetsklimat inne på kontoret. Det förbättrar akustiken samtidigt som ribbväggen ger en snygg detalj på väggar, tak eller möbler i olika former.
  • På skolor kan det uppstå extrema ljudnivåer, speciellt på raster och i matsalen. En ribbvägg på dessa platser är nästan nödvändigt för att få ned ljudnivån. Att som skola investera i en ribbvägg är att investera i sin personals välmående och hörsel.

Montering

En ribbvägg är nödvändigtvis inte komplicerad att montera upp, utan man skruvar upp den mellan ribborna direkt på en gipsad eller reglad vägg. Ett annat sätt att montera den på är att limma upp ribbväggen på en betongvägg med monteringslim. De finns i massa olika storlekar och kan monteras på väggar, tak eller möbler.