Bygglovsritningar – det här gäller

Dags att bygga altan? Eller planerar du till och med för nybyggnation? Bygglov krävs för många olika renoverings- och byggnadsåtgärder. I regel handlar det om tillbyggnader eller renoveringar som på något sätt förändrar utseendet av fasaden och tillhörande hus. Även vissa plank och staket kan kräva bygglov. Men vad behöver du ta med dig till kommunen när du ansöker om bygglov? Bygglovs-ritningar är obligatoriska att uppvisa i samband med förfrågan om bygglov. Dessa ska alltid vara fackmannamässigt utförda.

Förutom att bygglovs-ritningar ska visa byggnadens utformning på ett tydligt sätt ska de även visa utseende samt placering. Det kan handla om:

  • Planritningar
  • Fasadritningar
  • Sektionsritningar
  • Situationsplan

Ett tips när du ska ansöka om bygglov är att ta hjälp av ett företag som utför just bygglovs-ritningar. Du behöver då endast visa upp några enkla skisser samt beskriva vad projektet handlar om. Ett företag som arbetar med bygglovs-ritningar består vanligtvis av såväl arkitekter som byggnadsingenjörer. De analyserar i sin tur dina förutsättningar och tar fram en plan för vad som gäller i just ditt fall. Det är en smart investering att ta hjälp från början så att du slipper riskera avslag för bygglov samt att betala kostnaden flera gånger om. Vad ett bygglov kostar beror helt och hållet på vilken typ av projekt det rör sig om. Det finns en uppsjö faktorer som kan ha en direkt effekt på slutpriset. Vidare bör man i ett tidigt skede gör lla ändringar för att inte behöv lägga tid på att göra om befintliga planer. Se information på bygglovskonsulter.com.

Vilka typer av bygglovs-ritningar behöver jag uppvisa?

Det krävs i regel fyra typer av bygglovsritningar som du ska uppvisa för kommunen. Dessa är situationsplan ritad på en nybyggnadskarta i skalan 1:400 eller 1:500, planritningar i skala 1:100, fasadritningar i skala 1:100 samt sektionsritning i skala 1:100. I situationsplan ritad på nybyggnadskartan ingår såväl nya som befintliga byggnader, avstånd till tomtgränser samt mått som gör att man kan fastställa vart husets placering ska finnas.

Planritningar ska redovisas i millimetrar och byggnadsarean måste vara enkel att beräkna. I planritningen ska det även finnas med ett förslag på möblering. På fasadritningarna ska saker som materialval, kulör samt befintliga samt nya marklinjer (och förhållandet mellan dessa) finnas med. Här anges även väderstreck.

För dig som vill slippa ta itu med alla de olika bygglovs-ritningarna på egen hand, finns många bra företag som hjälper dig göra rätt från början.