Så fungerar bergvärme och bergkyla

Har du hört talas om värmekällan bergvärme för uppvärmning av bostäder och andra fastigheter? Det är ett energisystem som kan spara villa- och fastighetsägare mycket pengar genom minskade uppvärmningskostnader. Tyvärr är det dock många svenskar som aldrig har hört talas om detta sätt att värma upp fastigheter, eller så förstår de inte exakt hur det fungerar. Vissa tror till och med att det har att göra med att ta tillvara på värme från vulkaner eller gejsrar.

Om så vore fallet skulle det förstås dels vara svårt för villaägare i Sverige att ta del av detta energisystem. Det skulle dessutom vara väldigt begränsande för antalet personer överlag som skulle kunna nyttja bergvärme för uppvärmning. Men som tur är ligger sanningen väldigt långt ifrån denna myt. Så du behöver med andra ord inte bo nära en aktiv vulkan för att kunna skära ner en hel del på din energiräkning.

Men hur fungerar då denna metod för uppvärmning? Låt oss förklara!

Bergvärme värmer upp och bergkyla kyler ner

Temperaturen i berggrunden ligger på en stabil och konstant nivå året runt. Så även när luften utanför din bostad är väldigt kall och kyler ner din bostad finns det värme i berggrunden. Samma sak gäller även på sommaren då bergvärmen är svalare än den heta sommarluften. Så du kan alltså använda denna metod för såväl uppvärmning som nedkylning, lite som ett luftkonditioneringssystem.

För att förklara hur bergvärme fungerar kan man ta en helt vanlig källare som exempel. När du går ner i källaren på en varm sommardag är det svalt och skönt där nere. Å andra sidan är det relativt varmt på vintern även i en källare som inte värms upp av element eller liknande. Anledningen till detta är att temperaturen alltid ligger på en viss nivå som ofta upplevs som ganska behaglig.

Bergvärme tar tillvara på värmen i berggrunden på följande sätt:

  • Bergvärme är i själva verket solvärme som lagras i berggrunden och transporteras via ett eller ett par borrhål med hjälp av värmepumpar.
  • Med hjälp av värmepumparna kan en vätska pumpas runt i en slang och värmas till cirka 35-70 grader. Denna uppvärmda vätska kan användas för uppvärmning av din bostad och ditt varmvattensystem.

På samma sätt kan värme föras ut från din bostad och ner i berggrunden varpå temperaturen på vätskan sjunker och kyler ner bostaden. Detta kallas istället för bergkyla.