Målare i Stockholm

Klassisk färg

Att måla om är ett roligt arbete som man kan lära sig en hel del ifrån. Dock är det inte alltid man vill ge sig i kast med de större målningsprojekten innan man lärt sig mer om färger och material. Enklast när man skall förnya villan är att ta hjälp av professionella Målare. Det finns en rad firmor med målare i Stockholm och man behöver inte vänta länge med att komma igång. Samtidigt kan det vara bra att förstå mer om de olika färger som finns till hands. Inte minst om man är intresserad av att själv kunna utföra målning framigenom.

Här finns information om målarkläder: byggbarometer.se/arbetsklader-for-malaren/.

Falu Rödfärg

Varenda svensk vet nog vad Falu Rödfärg är för något. Den klassiska svenska färgen tillverkas av pigment från Falu Gruva i Falun, därav namnet. Färgen började tillverkas år 1764 och både fabriken och kontoret ligger kvar på samma ställe vid Falu Gruva som det alltid har gjort. Namnet är skyddat och får därmed endast användas på den färg som innehåller pigment från gruvan. Loggan med den röda husgaveln registrerades som varumärke år 1972.

 

Observera att det ska finnas landskapssiluetten, logotypen samt namnet på burken, annars kan du ha råkat köpa en kopia! Det är även viktigt att notera att om det är den klassiska Falu Rödfärgen som du vill måla ditt hus med, så kan du inte köpa någon annan färg som benämns som falurött eller rödfärg. Varken kulör eller lyster är detsamma som originalet.

 

2012 tillverkades 500 ton pigment, vilket ungefär blir till 1,9 miljoner liter färg. Gruvan stängdes 1992 efter tusen års brytning och råvaran som används vid tillverkning kommer räcka i ungefär ytterligare 80 år. Efter det är det dags att öppna gruvan och påbörja ny brytning. Falu Rödfärg finns i fyra olika kulörer: den klassiska röda, ljusröd, grå samt svart.

En unik färg

Receptet på färgen har nästan under hela tiden tillverkats på samma sätt och idag är det en av Sveriges mest använda husfärg. Varför är den då så populär? Jo, färgen har ett naturligt pigment från gruvans mineralisering som gör färgen unik. Den innehåller malm, koppar, järnockra, kiselsyra och zink. Färgen finns inte i ett exakt färgnummer utan hantverket att bränna pigmentet görs av färgmästare.

 

Kiselsyrakristallerna gör att ljusets strålar reflekteras, vilket gör att du får en levande färg när nyanserna ändras beroende på ljuset. Det är även ljusstabilt, vilket innebär att huset fortfarande kan ha sina fina röda pigment kvar efter en lång period utan att målas. Färgen är dessutom en slamfärg och innehåller naturliga mineraler, och detta låter träet andas vilket i sin tur minimerar risken för röta i huset. Utifrån dessa fördelar är det inte konstigt att förstå att Falu Rödfärg är en given klassiker i de svenska hemmen, och att det är ett naturligt val för många som ska måla, allt från sjöbodar till offentliga byggnader.