Förbättra inomhusklimatet med FTX-aggregat

När man renoverar sitt hem är det ett utmärkt tillfälle att även se över ventilationen. Genom att installera FTX aggregat kan man drastiskt förbättra inomhusklimatet och spara energi.

Vad är FTX-aggregat?

FTX står för FrånluftsTilluftsaggregat med värmeX-växlare. Det är ett ventilationsaggregat som återvinner upp till 88% av värmen i husets frånluft genom att överföra den till den inkommande friska luften. I FTX-aggregatet sitter en värmeväxlare av aluminium som roterar mellan frånluftskanalen och tilluftskanalen. När frånluften passerar förbi rotorns ena sida överförs värmen till aluminium. Sedan, när den friska uteluften passerar förbi rotorns andra sida, överförs värmen dit istället.

FTX-aggregat finns i två varianter – antingen som fristående skåp som placeras på vinden, eller som kompakta vägghängda enheter. Båda fungerar utmärkt i villor och lägenheter.

Fördelar med FTX-aggregat

  • Högre temperatur på tilluften → Minskad energiåtgång för uppvärmning
  • Bättre luftkvalitet inomhus och minskad risk för fukt och mögel
  • Inget behov av extra bullerdämpning då aggregatet redan dämpar ljud utifrån
  • Kan även återvinna svalka under varma sommardagar

Att tänka på vid installation

För att FTX-aggregatet ska fungera optimalt är det viktigt med rätt dimensionering och placering av frånluftsventiler i våtrum och kök, samt tilluftsventiler i sovrum och vardagsrum. I samband med installationen behöver man även dra nya luftkanaler. Många FTX-aggregat har inbyggd automatik som styrs efter temperatur och luftfuktighet. Det går också att komplettera med en extern panel för manuell fläkthastighet eller wifi-uppkoppling för styrning via mobilen.

Även om FTX-aggregat kräver en initial investering, så betalar det sig på sikt genom dramatiskt minskade värmekostnader. En tumregel är att besparingen ligger på 30-40% per år. Dessutom får man ett hälsosammare inomhusklimat och ett mer komfortabelt hem.