Fastighetsförvaltaren håller ditt närområde snyggt & prydligt

Det är måndagsmorgon, dagen efter en helg med fint väder och varma temperaturer. En av de anställda på fastighetsförvaltningen som har hand om ett stort hyreshus mitt i centrum i en mellanstor stad någonstans i världen, kommer till jobbet med ängslig blick. Han vet att helgens meterologiska förutsättningar bidrog till att hyresgästerna och deras vänner troligtvis har festat till det på husets gräsmattor och utomhusområden. Festat till det rejält.

Och till fastighetsförvaltningens ansvarsområden hör ju såklart att hålla rent och fint och ordentligt på både insida och utsida. Allt i huset måste fungera och när hyresgästerna klagar på att hissen är trasig, att ytterdörren gnisslar eller att det luktar sopor i trapphuset, då är det fastighetsförvaltningens ansvar att fixa. Fixa, fixa, fixa! Hyr man in en pålitlig fastighetsskötare så slipper man tänka på detaljerna utan kan fokusera på de breda detaljerna.

Skräpigt och fullt med pant

Efter den där helgen med sol och blå himmel så finns det en överhängande risk att det ligger mycket rester kvar från festande soldyrkare. Vi snackar pantburkar och glasflaskor och fimpar och tomma pizzakartonger, som blandas med lite mer otippat skräp. Bland det sistnämnda kan man hitta tv-apparater som kastats ut från balkonger, klädesplagg som kastats av i eufori under alkoholens rus – och kanske till och med mobiltelefoner som ramlat ur fickor och väskor.

Återigen får vaktmästare och renhållningspersonal från fastighetsförvaltningen dra fram med papperskorgar, spikpinnar och containrar där skräpet kan dumpas.

Graffitti”konst”

Meningarna går isär om graffitti och det är väl ingen som kan bestämma om det verkligen är konst eller bara vandalisering. Men faktum är att om någon olovandes har sprayat grafiska mönster, tags och bilder på en av hyreshusets väggar, så är det inte okej.

Det är särskilt ungdomar som gillar att utrycka sig artistiskt på de mest olämpliga ställena. Oftast gör de sina bilder och motiv när mörkret fallit, men också tidigt på morgonen när det finns dagsljus, men de flesta hyresgäster och potentiella tjallare fortfarande sover.

Lyckas de med sitt kladdande så täcks ofta många kvadratmeter av färg. Då måste arbetare från fastighetsförvaltningen rycka ut och försöka få ordning på den färgglada dekorationen som uppstått. Om de inte lyckas få bukt med sprayburkarnas utspillda färg, så behöver de ringa in några proffs som kan det där med graffittisanering.