Slyröjning är ett mycket fysiskt och tungt arbete oavsett om man är van att arbeta i skogen eller inte. Men det finns vägar att gå för att underlätta arbetet. Vägar som även gör att resultatet blir så bra som möjligt. För dig som inte vill göra arbetet på egen hand, finns företag som erbjuder bra slyröjning i Stockholm.
Börja längst bort
Det är enklare att gå genom skog där inte slyröjningen är genomförd. Av den anledningen är det en fördel att påbörja arbetet så långt in i skogen som möjligt. Därifrån kan man arbeta sig utåt. Därmed behöver man så sällan som möjligt passera det område där arbetet är klart.
Gynna huvudträdslaget
Slyröjning sker för att ge träden större möjlighet att växa så mycket som möjligt, vilket är grunden för skogsbruket. Men man bör även se över vilket bestånd som ska premieras. Är det goda förutsättningar och möjlighet finns att välja träslag bör gran prioriteras. Detta eftersom gran ger den högsta produktionen i förhållande till arbetsinsats och tid. Är det däremot svaga marker kan tall prioriteras.
Se över utrustning vid varje tankning
När bensinen är slut bjuds det på en välbehövlig paus. Då kan personen som kör röjsågen få vila ut och samla krafter inför nästa arbetspass. Men passa även på att se över utrustningen. Ett tips är att vid detta tillfälle skärpa röjklingan. Det gör att arbetet kommer att ske säkrare och lättare i längden.
Kontrollera trädantalet
Det är mycket vanligt att allt för många träd lämnas kvar. Enligt vissa beräkningar är det hela 90% av de som röjer sly som väljer att ta bort för lite stammar. Det kan vara lockande att låta många träd stå kvar för att avkastningen ska bli så hög som möjligt. Men det ger istället motsatt effekt. Om det finns för många stammar kvar skapas en klenare dimensionsutveckling och skapar en situation då gallring måste ske tidigare än annars. Vilket i längden skapar en lägre avkastning.
En grundregel är att lämna två meter mellan varje stam. Men detta beror självklart på vilken mark man röjer på. Enligt Norra skogsägarna kan man räkna med 1700-2100 huvudstammar per hektar om det är tall och det är en svag mark. Är det goda marker kan summan vara 2500-2900. Gällande gran är siffran något lägre. På en mark som klassas som svag bör 1600-2000 huvudstammar sparas. Är marken god är siffran 2300-2700.
Spara kantzoner
Kom ihåg att ta naturvårdshänsyn när röjningen genomförs. Man ska exempelvis spara mindre områden i kanterna mot myrar, sjöar och vattendrag. Överlag behöver man inte heller röja bort sälg och rönn. Det är utmärkt föda för älgarna som kommer att sköta ”röjningen” på egen hand.