I alla fastigheter finns så kallade stammar – dom rör och ledningar som går till och från vatten och avlopp. Då och då behöver man genomföra ett stambyte i sitt badrum för att inte riskera omfattande skador längre fram. Men vad innebär egentligen ett stambyte och hur går det till? Läs mer här.
Därför behövs stambyte – även i badrum
Precis som många andra delar av en fastighet så slits även stammarna. Det är inte svårt att förstå att skicket försämras med åren och skulle rören och ledningarna bli så dåliga att dom går sönder kan det ställa till med omfattande vattenskador. Stambyte i badrum är ett nödvändigt ont och det behöver göras i alla fastigheter – förutsatt att det finns rinnande vatten och /eller avlopp.
Hur ofta behöver man byta ut stammarna?
Hur ofta man behöver genomföra ett stambyte varierar och till stor del beror det på vilket material rören är gjorda av. Dom finns i både plast, cement, järn och koppar och olika material har olika livslängd. Ett modernt system har en hållbarhet på uppåt 60 år men bor man i en äldre fastighet kan man räkna med att ett byte behöver genomföras efter 30–50 år.
Så går en stamrenovering till
Ett stambyte är ett ganska omfattande arbete, eftersom tätskiktet måste rivas upp för att man ska kunna komma åt dom rör och ledningar som ska bytas. Rivningen kan man göra på egen hand om man vill men eftersom hela rörsystemet behöver bytas ut måste man anlita en auktoriserad hantverkare, då arbetet måste vara fackmannamässigt gjort för att bli godkänt.
Stambyte i badrum tar lång tid, alltifrån ett par veckor upp till månader. Rivningen är som sagt första steget och därefter kommer alla rör och ledningar att bytas ut. Efter ett stambyte i ett badrum måste en korrekt badrumsrenovering göras eftersom man brutit tätskikten.
Bor man i bostads- eller hyresrätt är det föreningen eller hyresvärden som ansvarar för att stambyten genomförs i tid. Äger man en villa ansvarar man givetvis för att hålla koll själv och vet man med sig att det var längesen det gjordes sist så kanske det börjar bli dags. Ett stambyte i en villa är dock betydligt enklare vilket kan vara skönt att veta. Stambyten genomförs kort och gött för att:
- Minska risken för vattenskador
- Få ett bättre vattenflöde