Så väljer du rätt material för hyllplan

Hyllor kan man sätta upp i princip var som helst – till exempel är alkover ett bra val, men nästan vilket väggutrymme som helst kan användas. Det finns dock ett massivt utbud av hyllplan på marknaden att välja mellan. Så hur ska man kunna hitta rätt bland alla alternativ som finns att tillgå?

Oroa dig inte, nedan berättar vi vad du bör tänka på när du gör ditt val. Vi kan dock redan nu avslöja att den svåraste delen av valet har att göra med materialet.

Belagd spånskiva

Ett prisvärt alternativ är belagd spånskiva, ett material som inte kräver någon finish. Om de saker du har tänkt sätta upp har en lägre vikt kan det räcka gott med 15 mm tjocka hyllplan. Har du istället planerat att använda hyllan för tyngre saker, såsom böcker, bör du istället kika på tjocklekar om 18 mm eller mer.

Hyllplan av MDF

MDF står för medium-density fiberboard och är ett material som är mångsidigt och lättarbetat. Det är dock viktigt att hyllplanen målas eller tätas. Även detta material har ett relativt lågt pris och finns vanligtvis tillgängligt i flera olika tjocklekar.

Trimmer eller träfanerad spånskiva

Dessa material har en högre prislapp än exempelvis belagd spånskiva och behöver tätas, vilket kan göras med bland annat färg eller lack.

Akryl

Akril är ett annat material för hyllplan tillhörande den lite mer premium prisklassen. När du använder akryl bör skivorna vara åtminstone 12 mm tjocka om sakerna som ska placeras ovanpå dessa är lätta eller medeltunga. Detta material är sällan ett bra val om du har tänkt använda hyllan till att förvara böcker eller andra tyngre föremål.

Glas

Glas är ett annat material som ofta används som hyllplan. Här krävs det att de olika planen i hyllan är åtminstone 6 mm tjocka, men allra helst bör de vara av 9 mm härdat glas. Det är viktigt att hyllkonsolerna inte placeras för långt isär – helst bör de inte ha ett större avstånd än 40 cm mellan sig. Det är också viktigt att konsolerna är rejäla i sin konstruktion då glas är ett tungt material.