Så fungerar non-woven tapeter med eget foto

Idag är det mycket populärt att köpa en fototapet och sätta upp som en fondvägg på en av väggarna i ett rum. Tapeten kan köpas med färdigt motiv eller med eget motiv som laddas upp via företagets hemsida. När denna produkt en gång skapades var det på klassiskt tapetmaterial. Idag används istället non-woven vilket är ett material som skapar betydligt större hållbarhet.

Lim och monteringshänvisningar följer med

När en fototapet köps är det vanligt att lim och monteringshänvisningar följer med. Orsaken är att man inte ska använda klassiskt tapetlim. Skulle återförsäljarna skicka ut enbart tapeten är risken stor att köparen använder fel lim och sedan blir besviken på produkten.

Fördelarna med non-woven är:

  • Enkel att applicera

En fototapet i non-woven är mycket enkel att montera upp på väggen. Instruktioner följer med vid leverans och kan även ses på återförsäljarnas hemsidor.

  • Slitstarkt och reptåligt

Glöm tapeter som går sönder vid ”minsta lilla beröring”. Non-woven är ett material som är riktigt slitstark – även om man för den skull inte ska utsätta sin fototapet för revor i onödan.

  • Vattenavvisande

Vattenstänk (i normal mängd) rinner av och kan torkas av. Ska däremot en fototapet sättas upp i badrummet behöver trycket vara på ett material som är ännu mer hållbart för fukt och vatten.

Kallas även för easy-up

Non-woven kallas även för easy-up vilket är ett tydligare ord för dess egenskaper. Det är mycket enkelt att få dem på plats och därefter är de hållbara och motståndskraftiga mot både smuts, vattenstänk och revor.

Montera din fototapet

En non-woven (easy-up) tapet monteras på följande sätt:

  1. Jämn och ren yta

Börja med att ta bort gamla tapetrester och slipa av ytan med sandpapper så att den är jämn. Spackla igen eventuella sprickor och ojämnheter. Tvätta sedan för att få bort damm och smuts. Se till att ytan är helt torr innan montering.

  1. Lägg ut våderna på golvet

Nu kan våderna läggas ut och mätas. Kontrollera att de är i rätt längd och passar in på den plats de ska monteras. I det fall som de inte kommer att täcka hela väggen behöver noteringar ske på väggen så det blir tydligt var din fototapet ska sitta.

  1. Applicera lim och tapet

Limmet stryks på väggen (inte på tapeten) vilket gör det lättare att sedan montera upp tapeten.