Vid transport och förvaring av varor är bandning ofta någonting som underlättar avsevärt. Genom att banda pallar och lådor kan man radikalt förstärka dess bärkraft. Det finns en uppsjö alternativ vad gäller denna sorts emballage och generellt handlar det om vad för varor som skall förpackas. Stålbandning ger den mest hållbara styrkan. Dock förutsätter denna typ av emballage ordentliga bandningsverktyg som kan hantera vad som krävs. För enklare och billigare hantering används plastbandning i stor utsträckning.
Plastbandning eller stålbandning
Det finns en rad skillnader mellan dessa båda alternativ. Detta till trots bygger de i grund och botten på samma teknik. Valet av bandmaterial utgår generellt ifrån varorna som hanteras. Här kommer vi att gå igenom några av de skillnader som finns mellan dessa. Stålbandning har fördelen att man kan banda även varma varor där plast annars hade äventyrats. Det töjs inte heller i samma utsträckning vilket gör att man ofta har stålband vid transport av tyngre föremål. Banden i sig är vanligtvis av kallvalsat stål vilket räcker för de flesta situationer som kan bli aktuella vid transport eller förvaring. Om risken för stora ryck är uppenbar, bör man även överväga extra starka band med en brottstyrka som kan hantera vikten. En sådan extra stark bandning kan innebära att man väljer tjockare gods eller bredare dito. Plastband har fördelen att de är ekonomiska och ofta fullgoda vid enklare transporter. Då man oftast använder denna teknik för hantering av lättare vikter, är töjbarhet och styrka inte lika viktiga faktorer. Verktyg för användning av plastband är inte heller nödvändigtvis lika kraftiga som de bandningsverktyg som krävs för stålbandning.
Vid den tidigare nämnda stålbandningen kan man försluta bandet på olika vis. Här är det stor skillnad mellan både hantering och bandningsverktyg. Snittförslutning är ofta vanligast när det gäller dessa åtgärder. Dock kan man även behöva använda sig av plombförslutning. En av de stora skillnaderna handlar om att man vid det ena använder automatiska bandningsverktyg, medan den kraftigare motsvarighetern kräver manuell hantering. Om man använder adekvat metod och utrustning får man en stabil bandning som tål även riktigt tuff hantering.