Gotland är en plats i Sverige som väl lämpar sig för produktion av solel, då solinstrålningen nämligen är lika bra som i södra Tyskland. Under de senaste tio åren har även priserna för solceller minskat kraftigt, vilket har lett att intresset för solceller har ökat då det också börjar bli lönsamt inom Sveriges gränser. På Gotland är det dock endast tillåtet att bli en så kallad mikroproducent, annars måste man kontakta det lokala elbolaget för att ställa sig i kö för att bli en elproducent.
Vad du ska tänka på om du vill producera din egen solel
Om du vill producera din egen solel är det flera viktiga faktorer du behöver tänka på och undersöka. För att vara mikroproducent måste huvudsäkringen vara som högst 63 ampere, din anläggning får mata in maximalt 43,5 kilowatt samt uttaget i kilowattimmar måste vara större än själva inmatningen och detta mäts under ett kalenderår. Du behöver också kontrollera din egen elanvändning. Elförbrukningen styr storleken på anläggningen eftersom du måste ha köpt mer än än vad du har sålt under ett kalenderår. Försäljningen avser till ett elhandelsbolag och du måste också vara en nettokonsument.
Du måste också fundera på om din fastighet ens har en lämplig plats där du kan installera solcellssystemet på. Solcellerna kan inte skuggas och om de placeras rakt mot söder ger det mest kilowattimmar per år. Du måste också kontrollera om det krävs bygglov för din fastighet och installation av solceller på Gotland, och även ta kontakt med din nätägare för att se de tekniska kraven på din anläggning.
Sedan är det dags att kontakta installatörer som kan hjälpa dig med själva installationen och här kan det vara värt att göra en jämförelse av bland annat priser. När du valt och anlitat en installatör, skickar du in en föranmälan till ditt nätbolag. Du kan också nu välja att söka bidrag för investeringen, till exempel solcellsstöd eller ROT-avdrag. När installatören är klar, skickas en färdiganmälan in till ditt nätbolag. Slutligen behöver du också momsregistrera dig om du säljer solel för mer än 30 000 kronor per år samt skriva avtal med ett valfritt elhandelsbolag.