Fördelar med träfönster

På en del byggnader gör sig träfönster mycket bättre än på andra. Det är ett gediget hantverk och ger ett speciellt utseende. Trä är vackert och förmedlar en känsla som andra material inte kan mäta sig med, men förutom det finns en rad andra fördelar med att välja just träfönster.

Snyggt och gediget

Trä är inte bara ett naturligt material, utan också ett otroligt vackert sådant. Träfönster ger ett snyggt och gediget utseende och passar kanske allra bäst på äldre byggnader, eller nybyggda byggda i gammal stil. Det är enkelt men ändå lyxigt – ett bra val för den som vill bevara den naturliga känslan istället för att blanda in andra material.

Bra hållbarhet

Träfönster behöver förvisso underhållas, men om man är noggrann med att göra det har fönstren en lång hållbarhet. Det går dessutom att plocka ner gamla träfönster som är i dåligt skick och renovera dom så att dom blir mer eller mindre som nya. Ser man däremot till att bättra på med färg och eventuellt slipa sina fönster emellanåt så behövs nog ingen omfattande renovering – åtminstone inte på ett bra tag.

Miljövänligt

Att trä är ett naturligt material är väl inget som egentligen behöver nämnas, det är ju såklart en självklarhet. Men att det är biologiskt nedbrytbart gör att träfönster är ett av dom mer miljövänliga alternativen, till skillnad från till exempel pvc-, och aluminiumfönster.

Gamla träfönster är dessutom en otroligt populär återbruksprodukt – hur många hemmapyssel har man inte sett som innefattar vackra, slitna gamla fönster? Det är alltifrån tavelramar till växthus – så behöver man byta ut sina träfönster ska man definitivt inte slänga dom. Dom kan komma till användning även i andra syften, vilket är väldigt bra för miljön!

Designa träfönster efter tycke och smak

Det är inga problem att beställa träfönster efter sitt eget tycke och smak – man kan få dom i princip hur man vill. Dels kan man beställa träfönster efter egna mått men det finns också andra tillval att göra för den som verkligen vill att fönstren ska bli ett med huset. Några av tillvalen som kan göras vid en beställning är:

 • Spröjs
 • Kulör
 • Mittposter
 • Ventilationer

Det finns dessutom möjlighet att välja om fönstren ska öppnas inåt eller utåt, vilket kan påverka utseendet men framför allt funktionaliteten.

Fasadrenovering och viktig rådgivning

Aktivi kan byggprocesser och tillhandahåller tjänster inom alla led från upphandling, avtalsutformning och själva byggprocessen. Aktivi erbjuder fasadrenovering, takrenovering och fönsterbyten med diverse tilläggstjänster som renovering av bruksfogar, putsning av fasad, tilläggsisolering, målning och tvättning av fasad samt lösningar och renoveringar vid eventuella problem med balkongplattor och loftgångar. Även relining och stambyte ingår i tjänsteutbudet. Aktivi är en heltäckande byggentreprenör med kompetens inom samtliga områden.

Det kan vara bra att känna till att man som fastighetsägare inte får smycka ut eller förändra fastigheten helt enligt eget önskemål. Bygglov måste utfärdas även för mindre typer av förändringsarbeten och där ingår fasadrenovering. Bygglov för detta utdelas av Stadsbyggnadskontoret.

Några anledningar till att fasaden behöver renoveras kan vara

 • Sprickor, det börjar bli sprickor i fasaden
 • Estetiskt, kanske har kvarteret genomgått förändringar
 • Renovering av övriga delar i fastigheten

Att utföra en fasadrenovering är ingen billig process men det är ingen utgift utan en investering. Den höjer värdet på din fastighet och förlänger livstiden på fastigheten. Som nämnts ovan kan sprickbildning vara en utlösande faktor till varför fasaden behöver renoveras. Dels ur ett estetiskt perspektiv då fasaden ger ett trist och eftersatt intryck, dels ur säkerhetssynpunkt. Det är oerhört viktigt att sprickorna inte blir större och att tunga och stora bitar murbruk och cement riskerar att ramla ner på förbipasserande på gatan under.

Fastighetsägare renoverar byggnadens fasad

En annan anledning kan vara att området i sig har genomgått förändringar och att man som fastighetsägare vill hänga med på tåget och ge den egna fastigheten ett ansiktslyft i samma veva. Aktivi hjälper till och ger råd och förslag för att förbättra fastigheten.

Oavsett som det gäller en större eller mindre renovering av fasaden eller att den behöver tvättas så är Aktivi där och hjälper till i hela skeendet. Då vi erbjuder helhetslösningar inom byggsektorn är en fasadrenovering bra att ta i samband med en renovering av exempelvis taket när byggställningar och annat redan är på plats och på så sätt bespara hyresgästerna flera olika omgångar av renovering och jobb, lika bra då att ta allt på samma gång. Aktivi är en heltäckande byggentreprenör med kompetens inom samtliga områden.

Anpassa ditt pooltak redan vid köpet

Vilken slags plast önskas? Ska pooltaket täcka hela poolen eller halva? Behöver taket anpassas i storlek? Flera återförsäljare ger kunderna stora möjligheter att anpassa sitt pooltak redan när det beställs via E-butiken. Det kan gå till så här:

Välj grundmodell

Börja med att välja den grundmodell som önskas. Det som främst skiljer dem åt är höjden och utformningen. Det är från denna grundmodell som sedan ett flertal ändringar kan genomföras för att taket ska anpassas helt till önskemål.

Välj färg och material

Vilken färg ska stommarna ha och vilket material önskas på taket. Här är det viktigt att läsa på om olika material innan ett köpbeslut tas. Den som är osäker rekommenderas att ta kontakt med en återförsäljare som kan förklara fördelarna med de olika alternativen.

Önskas isolering?

Även önskemål om isolering kan anges vid beställning. Eftersom det är en relativt vanlig fråga har många återförsäljare det som ett färdigt val vid beställning. Via en rullista går det att välja till isolering, vilket därmed även höjer priset. Med isolering menas ett speciellt glas som behåller värmen bättre under pooltaket. Det innebär därmed att värmen på både vatten och luft hålls bättre.

Skenor till höger/vänster

Skenor används för att taket lätt ska kunna dras fram och tillbaka. Är det ett statiskt pooltak behövs alltså inte skenor med denna funktion. Till flera modeller går det att välja att ha skenor till höger/vänster eller på bägge sidor. Vilka val som är möjliga beror på hur pooltaket är uppbyggt.

Montering av pooltak

Det finns tre nivåer av montering som kan beställas:

 • Helt omonterad
 • Moduler på pall
 • Montering av hantverkare

Självklart påverkar detta slutpriset på taket – ju enklare desto dyrare. Att få modulerna på en pall innebär att köparen själv kan bära av dem från pallen och montera enligt instruktioner. Det är inte svårt men kräver viss styrka och arbete.

Det enklaste, och bekvämaste, är att låta hantverkare komma hem och montera pooltaket. Det kan däremot innebära att en transportfirma kör ut taket en dag och att hantverkarna kommer en annan. Leverans och montering måste alltså inte ske exakt samma dag.

Som visas ovan finns ett flertal funktioner att välja mellan när ett pooltak beställs. Därmed även en rad faktorer som avgör priset.

Tips och råd då du ska anlita en elektriker

Att anlita en elektriker kan vara en svår process som tar både tid, energi och tålamod. Utbudet av elektriker är relativt stort, men i förhållande till den efterfrågan och behov som finns bland alla hushåll och företag blir utbudet istället rätt minimalt. Trots att det hela tiden dyker upp nya elfirmor och elföretag verkar det vara svårt att få balans på utbudet och efterfrågan, vilket i sig gör att det både kan vara svårt och ta lång tid att hitta rätt elektriker för just dig och det du behöver hjälp med. För att underlätta ditt arbete om att hitta rätt elektriker i Söderhamn, eller motsvarande kommun, har vi tagit fram våra bästa tips och råd för de gångerna du vill anlita en elektriker!

Våra bästa tips för att anlita en elektriker

När det kommer till att anlita en elektriker kan man i vissa fall få nöja sig med att ta hjälp av en elektriker som sträcker sig en bit utanför sin hemort eller sin kommun, detta just med tanke på att utbudet inte alltid är så stort eller tillgängligt som man kan önska. Men, det betyder inte att det inte finns hjälpa att få! Däremot finns det en del saker som man kan tänka på innan och efter man anlitar en elektriker i Söderhamn eller i din kommun som gäller för just dig. sen finns det också vissa saker du kan göra för att underlätta arbetet för elektrikern, som i sin tur gör att det går snabbare och kanske till och med kostar mindre. Vi listar våra bästa tips här:

 • Sök referenser och efterfråga flera offerter
  En sak som kan vara bra att göra innan du anlitar en elektriker är att efterfråga offerter och exakta totalkostnader från flera olika elfirmor, för att få en större bild av vad som finns att erbjuda, vilken modell som passar dig bäst, och också vad du har att förvänta. Se också till att söka efter användbara referenser om de olika firmorna, samt att de har behörighet för arbetet.
 • Be elektrikern undersöka slutresultatet
  Efter att elektrikern gjort sitt och hjälpt dig med det arbete du var intresserad av kan det vara smart att be elektrikern kolla igenom arbetet och kontrollera att alla krav uppfylls av utförandet. Du har rätt att begära detta, samt dokumentation på det hela som bevis i framtida skeden. Detta verkar likt en garanti/ försäkring och är viktigt.
 • Var alltid ute i god tid!
  I och med att utbudet av elektriker ofta är rätt begränsat, där många av de befintliga elektrikerna också kan vara uppbokade flera veckor framöver, är det extra viktigt att du är ute i god tid när det gäller elinstallationer och reparationer. Du vill inte riskera att bygget stannar upp eller att du måste gå runt med trasiga uttag eller felgjorda installationer en längre period.
 • Förbered huset och begär elbesiktning
  För att underlätta för elektrikern och även öka chanserna om att elarbetet går så snabbt och smidigt som det bara går kan det vara en god idé att förbereda din bostad inför arbetet. Rensa vid eluttag, ta bort saker som kan vara ett hinder eller en störning, och se till att alla ledningar/ kablar som ska kontrolleras är väl synliga. Passa också på att be elektrikern om att göra en elbesiktning, där de alltså ser över den befintliga elanläggningen samtidigt som de gör överenskomna elinstallationer och möjliga reparationer.

 

Ta hand om ditt tak

Taket har som uppgift att skydda ditt hus från väder och vind. Taket ska alltså skydda huset från regn, snö, is och så vidare. I Sverige är de vanligaste taktäckningarna takpannor, papp eller plåt. Det är bra att inspektera ditt tak regelbundet så att du kan undvika onödiga och dyra skador. Om du ändå fått det, så kan det vara läge att anlita en takläggare Huddinge för att åtgärda det.

Underhåll och kontrollera ditt tak

Det spelar ingen roll vad det är för tak du har, så är det bra att regelbundet kontrollera och underhålla det. Det för att se om det är läge för takläggning Huddinge eller inte. Genom att underhålla ditt tak så kan du förlänga livslängden en hel del. Gör det till en rutin att varje år inspektera ditt tak, gärna under våren. En hel del saker kan du åtgärda själv. Om det är så att det närmar sig ett takbyte, så är det en god idé att göra det i tid, genom att anlita duktiga takläggare i Huddinge. Vänta inte för länge med att byta ditt tak.

Håll ditt tak rent

Hur du sköter om ditt tak påverkar hur taket mår och hur länge det håller. Det är mycket viktigt att hålla taket rent. Du kan göra det genom att alltid plocka bort kvistar, löv och mossa. Du kan använda dig av en vanlig kvast för att sopa bort dessa saker på taket. Se bara till att hålla dig säker uppe på taket, använd gärna säkerhetssele. Du kan också spola av taket med en vanlig vattenslang. Algtvätt är även det bra att använda på taket för att få bort mossa och alger samt att det även impregnerar taket. Om du inte vill gå upp på taket på egen hand, så kan du anlita takläggare i Huddinge för taktvätt så väl som takläggning. Genom att du ser till att besikta och rengöra ditt tak minst en gång om året så har du bra koll och kan tidigt se varningstecken om det är fukt eller skador.

Håll dig säker uppe på taket

Om du väljer att kontrollera eller rengöra taket på egen hand, så är det viktigt att tänka på din säkerhet. Det är ju en stor fallrisk att vara uppe på ett tak. Du kan med fördel använda dig av sele och säkerhetslina. Fäst dig i en punkt som är tillräcklig stark, som till exempel skorstenen. Byt ut säkerhetsutrustningen efter ett par år.

Silikonfog – Var, när och varför?

Silikon är en ”multiprodukt” med en rad olika funktioner. Inom byggnationer används silikonfog för att täta och skapa vattenfasta fogar. Detta både inomhus och utomhus.

Våtrummet
Silikon används i de allra flesta badrum eftersom det är ett så effektivt material för att skapa täta fogar. Fogen används bland annat i hål där skruvar sedan sätts för att sätta upp hyllor och krokar. Det används även vid handfat och i duschutrymmet.

Köket
Även i köket är dess funktion att skapa täta fogar. Det används bland annat kring diskhon så att inte väta tar sig ner i konstruktionen. Ofta ligger en rand av silikon i skarven mellan diskbänk och vägg.

Utomhus
Fördelen med att använda materialet vid utomhusbyggnationer är dess töjbarhet. Om byggnationen förväntas röra sig under vinter/sommar är det viktigt att det skapas flexibilitet vid exempelvis frostsättningar. Silikonet kan därmed användas för att dämpa de spänningar som annars kan uppstå. Samtidigt som det håller täta fogar så att inte väta tränger in.

Tips på vägen

Rent och fettfritt
Innan applicering är det viktigt att underlaget torkas rent från smuts och fett. Framförallt är det fett som kan innebära att silikonet inte fäster ordentligt. I vissa fall kan medel behöva användas för att få bort den feta ytan som kan skapas vid större mängd fett. I detta fall kan exempelvis aceton användas.

Fylla upp helt
Det är viktigt att fogarna och skarvarna fyllt upp helt och hållet av silikonfog. Enklast appliceras det med en spruta och därefter kan man ha en plastspackel eller använda fingret för att se till att inte några små luftbubblor skapats. Fogpinne kan även användas vilken trycker in fogen i skarven på ett tydligt sätt. När fogen är fylld kan resterande silikon tas bort med en plastskrapa.

Undvik ”silikonfritt”
Det finns medel som löser upp silikon och som därmed är mycket effektiva att använda om man vill få bort en gammal fog. I detta fall fyller den sitt syfte. Men om man tar bort gamla fogen med dessa medel är risken att medlet sitter kvar i fogen när det nya appliceras. Därmed är risken att även det nya materialet inte fäster ordentligt eller lossar efter ett tag.

Välj även alltid rätt silikon utifrån vad som ska fogas. Vid tveksamhet – fråga en bygghandlare.

Konstruktionsritningar till ditt bygge

Många företag kan hjälpa dig med alla de handlingar som krävs vid ett bygge. Vid nybyggnad av en villa krävs många olika handlingar och det kan vara komplicerat att hantera allt själv. Rådfråga en firma som hanterar konstruktionsritningar, de kan oftast hjälpa dig med hela processen.

Ska du göra en tillbyggnad, nybyggnation eller ombyggnad? Innan byggstart så är det många handlingar som behövs. Det är bygglovshandlingar och energiberäkningar och sedan är det konstruktionsritningar. Kolla med din kommun om du är säker på om du behöver bygglov eller inte. Konstruktionsritningar är en av dessa handlingar som behövs vid det tekniska samrådet med kommunen. Men först ska bygglovet beviljas och bygglovsritningarna ska godkännas. Detta tar i regel 8-10 veckor så då finns det tid att ta fram konstruktionsritningar. Under det tekniska samrådet så redovisar den som är ansvarig för bygget de tekniska bitarna som handlar om hur konstruktionen har beräknats gällande saker som bärighet, egenvikt och olika laster av vind och snö. Det räknas även på mänskliga faktorer och hur höga och låga temperaturer påverkar byggnaden. För detta krävs en person som är utbildad inom konstruktion.

Konstruktionsritningar spar in på kostnader

Många tycker att det är dyrt med konstruktionsritningar men då missar man ofta att ta med i beräkningen att genom att dimensionerna är rätt så spar man ofta in på byggnadsmaterial. Överdimensionerade saker som balkar och väggar kostar mycket mer än vad många tror. Genom en noggrann och precis beräkning så spar du in mängder på byggnadsmaterial. En annan viktig sak är att dimensionerna blir rätt och byggnaden blir säker att vistas i. En byggnad måste uppfylla alla de regler som finns, både svenska och EU-regler. Dessa regler har en fackman full koll på. Efter det tekniska samrådet så får du startbesked och kan köra igång med bygget. Exempel på vad konstruktionsritningar för en nybygg villa kan innehålla är grundplan, stomplan, takplan, K-sektioner, anvisningar och föreskrifter, väggelevationer och översiktliga 3D-vyer över stommen. Efter att bygget börjar lida mot sitt slut så behöver man ansöka om ett slutbesked hos kommunen. Ett företag som hjälper till med konstruktionsritningar, har koll på allt som behöver göras, och tar ofta hand om hela processen.

Så väljer du rätt material för hyllplan

Så väljer du rätt material för hyllplan

Hyllor kan man sätta upp i princip var som helst – till exempel är alkover ett bra val, men nästan vilket väggutrymme som helst kan användas. Det finns dock ett massivt utbud av hyllplan på marknaden att välja mellan. Så hur ska man kunna hitta rätt bland alla alternativ som finns att tillgå?

Oroa dig inte, nedan berättar vi vad du bör tänka på när du gör ditt val. Vi kan dock redan nu avslöja att den svåraste delen av valet har att göra med materialet.

Belagd spånskiva

Ett prisvärt alternativ är belagd spånskiva, ett material som inte kräver någon finish. Om de saker du har tänkt sätta upp har en lägre vikt kan det räcka gott med 15 mm tjocka hyllplan. Har du istället planerat att använda hyllan för tyngre saker, såsom böcker, bör du istället kika på tjocklekar om 18 mm eller mer.

Hyllplan av MDF

MDF står för medium-density fiberboard och är ett material som är mångsidigt och lättarbetat. Det är dock viktigt att hyllplanen målas eller tätas. Även detta material har ett relativt lågt pris och finns vanligtvis tillgängligt i flera olika tjocklekar.

Trimmer eller träfanerad spånskiva

Dessa material har en högre prislapp än exempelvis belagd spånskiva och behöver tätas, vilket kan göras med bland annat färg eller lack.

Akryl

Akril är ett annat material för hyllplan tillhörande den lite mer premium prisklassen. När du använder akryl bör skivorna vara åtminstone 12 mm tjocka om sakerna som ska placeras ovanpå dessa är lätta eller medeltunga. Detta material är sällan ett bra val om du har tänkt använda hyllan till att förvara böcker eller andra tyngre föremål.

Glas

Glas är ett annat material som ofta används som hyllplan. Här krävs det att de olika planen i hyllan är åtminstone 6 mm tjocka, men allra helst bör de vara av 9 mm härdat glas. Det är viktigt att hyllkonsolerna inte placeras för långt isär – helst bör de inte ha ett större avstånd än 40 cm mellan sig. Det är också viktigt att konsolerna är rejäla i sin konstruktion då glas är ett tungt material.

Så fungerar non-woven tapeter med eget foto

Så fungerar non-woven tapeter med eget foto

Idag är det mycket populärt att köpa en fototapet och sätta upp som en fondvägg på en av väggarna i ett rum. Tapeten kan köpas med färdigt motiv eller med eget motiv som laddas upp via företagets hemsida. När denna produkt en gång skapades var det på klassiskt tapetmaterial. Idag används istället non-woven vilket är ett material som skapar betydligt större hållbarhet.

Lim och monteringshänvisningar följer med

När en fototapet köps är det vanligt att lim och monteringshänvisningar följer med. Orsaken är att man inte ska använda klassiskt tapetlim. Skulle återförsäljarna skicka ut enbart tapeten är risken stor att köparen använder fel lim och sedan blir besviken på produkten.

Fördelarna med non-woven är:

 • Enkel att applicera

En fototapet i non-woven är mycket enkel att montera upp på väggen. Instruktioner följer med vid leverans och kan även ses på återförsäljarnas hemsidor.

 • Slitstarkt och reptåligt

Glöm tapeter som går sönder vid ”minsta lilla beröring”. Non-woven är ett material som är riktigt slitstark – även om man för den skull inte ska utsätta sin fototapet för revor i onödan.

 • Vattenavvisande

Vattenstänk (i normal mängd) rinner av och kan torkas av. Ska däremot en fototapet sättas upp i badrummet behöver trycket vara på ett material som är ännu mer hållbart för fukt och vatten.

Kallas även för easy-up

Non-woven kallas även för easy-up vilket är ett tydligare ord för dess egenskaper. Det är mycket enkelt att få dem på plats och därefter är de hållbara och motståndskraftiga mot både smuts, vattenstänk och revor.

Montera din fototapet

En non-woven (easy-up) tapet monteras på följande sätt:

 1. Jämn och ren yta

Börja med att ta bort gamla tapetrester och slipa av ytan med sandpapper så att den är jämn. Spackla igen eventuella sprickor och ojämnheter. Tvätta sedan för att få bort damm och smuts. Se till att ytan är helt torr innan montering.

 1. Lägg ut våderna på golvet

Nu kan våderna läggas ut och mätas. Kontrollera att de är i rätt längd och passar in på den plats de ska monteras. I det fall som de inte kommer att täcka hela väggen behöver noteringar ske på väggen så det blir tydligt var din fototapet ska sitta.

 1. Applicera lim och tapet

Limmet stryks på väggen (inte på tapeten) vilket gör det lättare att sedan montera upp tapeten.

Materialen som en takläggare behärskar

Materialen som en takläggare behärskar

Som takläggare arbetar man med olika typer av material – alltifrån papp till tegel. Givetvis finns det dom som valt att specialisera sig på något visst material men generellt behärskar dom flesta flera olika typer.

Tegel

Tegeltak är ett av dom vanligare i Sverige som ses både på sekelskiftesvillor och gamla anrika byggnader som man kan se exempelvis i dom äldre kvarteren i Stockholm. Det är ett tåligt och hållbart material som ger ett väldigt elegant utseende men kan inte läggas på vilket hus som helst. Har man däremot redan ett tegeltak som behöver bytas ut är det ingen fara och vill man ha hjälp av en takläggare är det inga problem.

Papp

Papp tillhör också ett av dom vanligare material man använder på tak – dock oftast på garage och andra förrådsbyggnader. Även om detta är relativt enkelt att arbeta med själv kan det vara en fördel att anlita en takläggare så att det blir riktigt gjort. Underarbetet är särskilt viktigt för att pappen ska hålla tätt.

Plåt

Plåt är ett takmaterial som ses på alla typer av byggnader. Det är billigare än tegel och mer hållbart än papp. Dom flesta takläggare arbetar mycket med plåt och har bra erfarenhet av att lägga just plåttak. Det är dessutom relativt snabbt gjort att lägga ett plåttak och på så vis kan man hålla nere arbetskostnaderna.

Vad ska man välja?

Ska man lägga om taket bör man i dom flesta fall välja samma material som det befintliga taket har. Om man vill förändra takets utseende bör man först och främst kontrollera så att husets konstruktion och takets lutning klarar av det. Har man grönt ljus ska man sedan ta sig en titt i området där man bor. Är det till exempel i ett villaområde utanför Stockholm där dom flesta hus har tegeltak kan det vara ett bra val.

Man bör också ta reda på hur olika tak och material ska skötas. Vissa kräver mer underhåll än andra och det är viktigt att man har koll på det, samt att man är beredd på att lägga ned det arbete som krävs. En takläggare kan givetvis också fungera som rådgivare för den som känner sig osäker – dom är trots allt proffs på tak.

 

Fakta: Stockholm Takläggare – stockholmtakläggare.se